HTML

borozunk.hu

A borozunk.hu egy közösségi oldal, melynek célja, hogy felületet teremtsen a borokkal kapcsolatos élmények és tapasztalatok megosztására - mind fogyasztóként, mind készítőnként. A borozunk.blog.hu a borozunk.hu közösség programjainak, eseményeinek lenyomata.

Friss topikok

A bor origójában

2012.05.14. 18:33 Matteo78

Szepsy túránk második felében maga a Mester vezetett be minket Mád és a bor rejtelmeibe. Alapvetően nem szeretem a túldimenzionált, piedesztálra emelt embereket, akiktől kötelező mindenkinek elájulni. Sokszor személyesen is megismerve egy ilyen embert a benyomásom inkább csalódás. Ez most a legkevésbé sem volt így, pedig az egyik, ha nem a mádi legendával találkozhattunk. Egy nagy tudású, ugyanakkor nagyon emberi és két lábbal a földön járó embert ismerhettünk meg Szepsy Istvánban, Hédi jóvoltából.  Az ismerkedés már a buszon elkezdődött a jól bevált cikkek olvasásánál, amelyek ha érdekelnek megtalálhatóak itt illetve itt.

Szenzációs ebédünk és a dupla kávéval rásegített regeneráció nagyon jól kiegészült a szőlőhegyi sétával, a mádi dűlők megismerésével. Mádon jártam már párszor, de ott ahol a szőlő terem, még sohasem voltam. Főleg nem ilyen szakszerű és holisztikusan gondolkozó vezetővel. A dűlőtúráról Attila barátom további képei megnézhetők itt.

No és végül azért a pincéhez is odaértünk. Egyrészt persze ez is egy pince, kívülről az emberfia nem is gondolná, hogy ez maga a Pince. És újra csak eszembe jutott tavalyi értekezésünk a kóstolásról (illetve a kóstolás relativitásáról egy nagyon frappáns bejegyzés az alkoholistán az érdeklődőknek), amelynek konklúziója az volt, hogy a pincében kóstolás sokkal nagyobb élmény, mint bárhol máshol, hiszen itt a borral az otthonában találkozhatunk. A pinceélmény, a rengeteg apró és személyes részlet, a szenzációs borkorcsolyák és az egymás után következő borok sűrűjében egyre több figyelmet követelt meg a kóstolt borok lejegyzése.

Lássuk azért a borsort is: Birtokbor Furmint 2008, Úrágya Furmint 2009, Birtokfurmint 2009, Szent Tamás Furmint 2009 majd egy Hárslevelű. Ekkor a nap folyamán megkóstolt hozzávetőleg 13 furmint után kezdtem érezni magamon a furmint-allergia tüneteit is J… A kóstolási sor vége mindent vitt: 2008-as Szamorodni majd zárásként a híres 2006-os 6 puttonyos Aszú. Még a mai napig az orromban érzem az illatát és a nyelvemen az ízét. Önmagában  egy gasztronómiai élmény.

Szólj hozzá!

Címkék: tokaj szepsy 2012

Tokaj - Szent Tamás - kövek

2012.05.01. 23:26 Matteo78

Tokaji káprázatos kirándulásunk első állomásán a Szent Tamás birtok boraival ismerkedhettünk ifjabb Szepsy István tolmácsolásában. Már az előkészítés is zseniális volt: ezután csak borász interjú elolvasása után szabadna egy pincét meglátogatni... Istvánt igy ismeretlenül is ismerősként köszönthettük. Ebben is megkérdőjelezhetetlen volt szervezőnk és vezetőnk Hédi szerepe, amiért újracsak köszönet neki.

No de vissza a pincéhez. A környezet, a külcsín mindent igényt kielégítő, s ehhez párosul egy hasonló belbecs. Nagyon tanulságos volt a hallgatni az építkezést, amely Mádon folyik. Egyrészt "kicsiben" a Szent Tamáson belül, másrészt pedig nagyban a Első Mádi Borház keretein belül, amely sokak összefogására is alkalmas. Ez utóbbi összefoghatja a minőségi termelőket -  ha jól emlékszem 7-8 tonna/ha terméskorlátozással - és nagy daraszámban jelenhet meg a piacon, saját palackban.

No és ne felejtkezzünk meg a borokról sem. Régóta érdekel, hogy a termőföld/altalaj jellegzetességeit hogyan lehet megtanulni felismerni a borban. Az ebben való elmélyedésre a Szent Tamás kóstolója igencsak megfelelő volt. Zseniálisak a cimkék a palackokon, amelyek vizuálisan megmutatják, hogy milyen a releváns kőzet. Egy a pincészet oldaláról vett példa álljon itt:

 

 A 2011-es év száraz tételei megmutatták, azaz  Percze, a Birsalmás, a Nyulászó vagy a Középhegy, az egyes talajok közötti különbségeket. Tanulságos volt, nekem az agyagos jelentett érdekes módon nagy élményt. És a délelött zárásaként megkóstoltunk két édes tételt, majdnem szamorodnikat 3909-et 2010-ből és 2009-ből. Óriási volt a különbség, hogy  két egyensúlyos borban a 10-esben mennyivel több cukor kellett a savak ellentartására,mint a talán egy fokkal elegánsabb 2009-es bornál.

Szólj hozzá!

Balatonfelvidéki borok a Malomban és a tűz mellett

2012.04.06. 14:16 Matteo78

Tegnap délután remek társaságban kóstolhattuk végig a Balatonfelvidék illetve néhány dél-balatoni termelő borait a Balaton Borgaléria szakértő tálalásában. A helyszín a Malom kávézó volt, amely közös terveink egyik helyszíne lehet a közeljövőben. Roséktól indultunk, ezekre nem vesztegetném a szót, viszont a fehérek között hatunk egybehangzó véleménye alapján is találtunk néhány gyöngyszemet, amelyet érdemes lehet másnak is kipróbálni. Istvándy Gergő 2011-es olaszrizlingje nagyon meggyőző volt: meglepően virág domináns illat és íz, amely mellett az olaszrizling jegyei is megjelennek. Aki szereti a könnyű borokat, annak érdemes lesz ezt kipróbálnia. Balatoni Fehér névvel is lehet vele találkozni. A chardonnay nekem nem nagy kedvecem, de a Söptei Chardonnay 2011 hordóminta engem is teljesen lenyűgözött. Meglepően szép testes, izgalmas lesz pár év múlva újrakóstolni.

Ez volt az egyik tétel, amelyet magammal vittem estére, hogy a fiúknak is megmutassam a tábortűz (kép innen) mellett. Estére a Figula Olaszrizling 2011 is kinyílt, délután a bontás után még nagyon kénes volt az illata. Nekem a nap meglepetése Bujdosó Sirály 2008 volt. A Merlotról sokszor mondják, hogy cuvée bor, de itt önállóan is szépen megállja a helyét. Kellemesen epres íze mellett az alkohol és a savak nagyon szépen tartják az egyensúlyt egymással.

A nap legizgalmasabb borának meglepő módon egy kései szüretelésű olaszrizlinget a Villa Tolnay Novemberi Szüret 2006-ot választottunk egyöntetűen. Az olaszrizlingből a szedés időzítésével akár öt féle bort is készíthetünk (lásd itt). Illatában hozta ez elvárt, kései szüretre jellemző stílust. A meglepetés az ízben érkezett: nem az édessége dominált, hanem mellette megjelent az olaszrizling mandulássága és a Csobánc ásványossága. Nagy élmény volt mindannyiunknak.

Ha jól gondolom a fenti borok is kótstolhatóak lesznek a Balatoni Borok Fesztiválján májusban.

1 komment

Borok nőknek, avagy mit isznak kedvenc hölgyeink?

2012.03.08. 13:05 Juhat

Végignéztem, hogy kedvenc hölgyeink milyen borokat szeretnek. Nem csalódtam az izlésükben, van itt kincs bőven!

Érdekes, hogy bár a fehérborok közül került ki a legtöbb kedvenc, a rozé és vörös borok közül majdhogynem a vörösborok nyernek. Ráadásul szép komoly tételek. Nyomát sem találtam az édes, vörös kategóriának :) Csak így tovább hölgyek! 

 
 
 
Kedvenc fehérborok
 
@nora-liszkai
 
@zsofia-muranyi
 
@VeronikaEffenpergel
 
Kedvenc rozék
 
@rita-dozsa
 
@ronai-timea, @krisz, @DoraPapp
 
@nori-ribb
 
Kedvenc vörösborok
 
@nori-ribb
 
@nora-liszkai
 
@ronai-timea

 

Szólj hozzá!

Valami készül itt....

2012.02.29. 18:36 Matteo78

A sok beszélgetésnek, levél és üzenet váltásnak köszönhetően a pénteki születésnap részletei egyre tisztábbak. Nekünk is :-). A lényeg persze, hogy mivel koccintunk: shirazokra esett a választásunk. A Budai Borszalon áldozatos segítségének köszönhetően a borsor is kezd összeállni, sőt ha minden jól megy, még a nagy vágyunk, a shiraz rozé is megérkezik. Sokat hezitátunk hogy hány féle bor legyen és miből mennyi, végül is most a következő tételek tűnnek befutónak:

 

Feind pincészet Shiraz Premium Rozé 2011

Ikon pincészet Shiraz 2008

Vesztergombi Shiraz 2008

Tamás Pince Csopak Syrah 2008

Heimann Syrah 2008

Vylyan Syrah 2008  

 

Ti milyen kóstolási sorrendet javasoltok? Reméljük legalább 10-10 kóstolási bejegyzéssel gazdagabbak leszünk péntek este! A shirazról néhány tudnivalót összeszedtünk ide.

A kép a nagy testvér gugli első boros vonatkozású találata a shiraz szóra a képkeresőben.

2 komment

Csúcskóstoló csúcs élményekkel

2012.02.22. 17:50 Matteo78

Ha minden hónapban "csak" egy-egy annyira intenzív boros élmény lesz majd, mint az eddigiek, akkor zseniálisan jó évet fogunk zárni. Tegnap este tizennegyed magammal jöttünk össze hogy a rajnai rizling (kép innen való) borával megismerkedjünk az 5 ország 10 bora jelszó alatt. Sok-sok ismerős borbarát a januári bortréningről és nagy várakozás a csúcsborokra.

Nagy örömünkre szólgált, hogy többen már netbookal, Ipaddal érkeztek, így folyamatosan gyűltek a kóstolási jegyzetek a WIFI-t kihasználva. De készültünk papír kóstolási lapokkal is, amit üresen le lehet tölteni az oldalról saját használatra innen.

Csaba remek bevezetőt tartott a rajnai rizling történetéről, majd belevágtunk az izgalmak közepébe. Részletes véleményeket olvashattok az oldalon az egyes boroknál, itt álljon a borsor, amelynek 100 pontos rendszerben az átlagpontszáma 91,4 volt:

Magyarország: Villa Tolnay: Rajnai Rizling Tavasz 2009 

Franciaország, Elzász: Etienne Loew: Riesling Bruderbach 2009 

Németország: Rheingau: Leitz: Eins, Zwei, Dry 2009  

Ausztrália, Clare Valley: Jim Barry: Lodge Hill (480 m) Dry Riesling 2010  

Németország: Mosel: Clemes Busch: Vom grauen Schiefer 2009  

Németország: Saar: Weinhof Herrenberg: Wiltinger Schlangengraben Alte Reben 2008  

Németország: Rheingau: Leitz: Rüdesheimer Berg Schlossberg 2008 

Németország: Mosel: Joh. Jos. Prüm: Graacher Himmelreich Spatlese 2009  

Magyarország: Szentesi Pince: Rajna Rizling Bátyus 2009

Ausztria, Wachau: Prager: Achleiten Smaragd 2009 

A válogatás nagyon jól sikerült, voltak savdomináns, mineralitás uralt, fahordós jegyeket viselő, gyümölcsös és nagyon koncentrált tételek is. És tényleg csúcsborokat ittunk, több olyan is volt, amely egybehangzóan mindenkinek tetszett. Reméljük lesz még folytatás, mert nagy élmény volt közösen a borokról véleményt alkotni és cserélni.

Csaba, köszönjük a szervezést, vezetést!

Szólj hozzá!

Címkék: rizling rajnai

SZITA Bortréning a SZIE-vel közösen

2012.01.09. 22:47 Matteo78

 Alig kezdődőtt el az év, de máris túl vagyunk egy igen kiemelkedő boros élményen: szombaton volt a SZITA bortréning a SZIE társszervezésében. Kató Csaba vezetésével mintegy harmincadmagunkkal mélyedtünk el a borok felfedezésének rejtelmeiben. Mindezt megelőzte Csabával közösen a kóstolási rendszer bővítése, amelynek első eredményei péntek este óta a honlapon is olvashatóak: egyrészt frissítettük a kóstolásokban a leíró kifejezéseket másrészt pedig bővítettük haladó szempontokkal. A rendszer összefésülése folyamatosan halad, még vannak terveink, hogy miként lehet felhasználóbarátabbá tenni a rendszert.

No de vissza a szombathoz. Remekül összeválogatott borsort kóstoltunk végig, mellette elmélyülve a kóstolás és a borkultúra egyes részleteiben. A kiváló társaság csak tovább emelte az alkalom fényét.

Sokféle bort kóstoltunk, nagyon sokat lehetett tanulni a shiraz sorból, amely megmutatta, hogy ugyanabból a szőlőből mennyi féle bort lehet készíteni. Ennek során megkóstoltuk a következő tételeket: Heimann Stílusgyakorlat, 2009 ;Orsolya Syrah 2009, Kreinbacher Syrah 2009.

A "vizsgabor" amelyet vakon kóstoltunk a nap végén Iványi Zsófia Cabernet Franc Selection volt 2007-ből.

Szólj hozzá!

Címkék: 2012 szita borakadémia

Kóstolási finomítások

2012.01.03. 23:03 Matteo78

Az elmúlt bő egy évben egyre többen használjuk a borozunk.hu bor kóstolási rendszerét. Sok támogató visszajelzés mellett kaptunk észrevételeket is, hogy miként tehetnénk még pontosabbá, a borokat jobban leíróvá a rendszert. Már a megalkotásakor is sokat gondolkoztunk azon, hogy milyen megoldást válaszunk, amikor egyensúlyozni szeretnénk az egyszerű, áttekinthető tömörség és a borokat leíró rengeteg jellemző között.

Jelenleg egy szakértőt, sőt nem is szakértőt, hanem egy valódi borakadémikust bevonva csiszoljuk a rendszert. A meglévő szempontokban néhány a bor észlelését jobban leíró szempontot, megfogalmazást fogunk megjeleníteni. Emellett tervezzük a rendszer újabb elemekkel való bővítését is, hogy még sokszínűbben lehessen egy-egy kóstolt bort jellemezni.

Terveink szerint két lépcsős lesz az értékelés, hogy a könnyen megtanulható észlelések mellett a borokkal régebb óta barátkozóknak is legyenek izgalmas szempontok, amelyek kitöltése opcionális lesz. Az új szempontok megismeréséhez készülünk többek között az eddigiekhez hasonló blogbejegyzésekkel is.

Reméljük elnyeri a tetszésetek a megújított rendszer, amelyet hamarosan elérhetvé teszünk. Addig is és majd arról is várjuk visszajelzéseiteket!

Szólj hozzá!

Ne csak igyunk, együnk is! borozunk.hu a stahl.hu-n

2011.12.20. 22:26 Matteo78

Attila barátunk tolmácsolásában olvashattok néhány gondolatot a borozunk.hu-ról az egyik legnépszerűbb magyar gasztro oldalonon a stahl.hu-n. A december 19.én megjelent interjúban olvashattok róla, hogy mi az oldal célja, honnan eredeztethető a borértékelő közösségi portál ötlete, hogyan lehet valóban kezelni az értékeléseket. Attila mesél a visszajelzésekről is,amelyeket kaptunk tőletek,és amelyekre a továbbiakban is számítunk. Illetve megtudhattok néhány részletet a folyamatban lévő fejlesztésekről is.

 

 

 

Szólj hozzá!

Érdemes aktívnak lenni a borozunk.hu-n

2011.11.21. 23:10 Matteo78

Ahogy egyre többen visszük föl a borokat, pincészeteket, ismerjük meg egymást, gyűlnek az értékelések is. Nagy öröm számunkra, hogy ti is jónak találjátok a borozunk.hu-t, s használjátok is. Köszönjük az észrevételeiteket is, amelyeket igyekszünk beépíteni a fejlesztési folyamatba.

A bor értékelésekhez, véleményekhez a legtöbb esetben bort kell inni, így adódott az ötlet, hogy az egyik kedves partnerünkkel a Budai Borszalon csapatával együtt kifejezzük felétek, hogy nagyra tartjuk az aktivitásotokat, értékeléseiteket.

Együttműködve a Borszalonnal arra jutottunk, hogy az oldalon folytatott aktivitást hetente más-más boros illetve borhoz kapcsolódó kedvezményt tudunk a legaktívabb felhasználó számára felkínálni. Mindig egy-egy naptári hetet nézünk meg, s a következő hét elején megnevezzük, ki volt az, aki a legtöbb kóstolással, értékeléssel, bor felvitellel gazdagította a közös adattárunkat.

A múlt hetet már kiértékeltük, így hamarosan köszönthetjük az első "nyertest"! Bár nyertesek azt gondoljuk együtt vagyunk, minden új információval, amely bővíti a borról való tudásunkat.

 

 

Szólj hozzá!

Őszi borkatalógusok V. rész

2011.11.14. 19:21 Matteo78

A napokban érkezett meg a CBA lánc kellemes köntösbe öltöztetett Hagyomány, család, jókedv című borkatalógusa, amely ellát minket Márton naptól az év végéig. Nem csak borokkal szolgál, hanem ajánl hozzá ételeket is, hol sósmogyorót, hol pedig komoly ételkölteményeket.

Márton nap kapcsán rengeteg primőr bor található a katalógusban, de mellettük néhány jól ismert régi tétel is előfordul. Nem kell bemutatni Bock Szent Márton borát 1990 forintért, amely a pincészet szerint az első magyar újkori Márton napi bor utóda. Valószínleg méltó lehet, mert már többektől hallottam jó véleményt erről. Szintén nagy slágernek ígérkezik a Bogyolé a Vylyan Pincészettől, szokás szerint teljesen újratervezett cimkével 1750 forintért. Sokan emlegették már a Chateau Kajmánd Szekszárdi Cuvéet, amely most 1190-ért kapható. A Disznókő Pince Tokajból több tételét is felvonultatja egészen a 2004-es 5 puttonyos aszú borig. A Wunderlich Mediterrán Cuvée is nagyon jó vételnek tűnik 890 forintért. A hétvégén több bort is volt szerencsénk megkóstolni a Royal Tokajitól, köztük a 2009-es Furmintot és az Áts Cuvéet, mindkettő remek választás volt, 1390 illetve 1990 pénzt kell rááldozni.

A borozunk.hu-n az alábbi borokról olvasható kóstolási bejegyzés:

Szent Gaál Bikavér 2007

Juhász Paptag 2008

Wunderlich Mediterrán Cuvée 2008

Szólj hozzá!

Márton napi forgatag

2011.11.02. 18:51 Matteo78

Ahogy betoppantunk novemberbe, úgy kezdtek el sokasodni a Márton nap, a liba és a bor köré szerveződött események. Szinte minden nap érkezik egy-egy újabb eseményre meghívó. A portugieseres elmélkedés kapcsán is felerősödött bennem a vágy, hogy valahova elmenjünk egy jót borozni, s mellé finomat enni.

November 10.ére már el vagyunk kényeztetve:  Vylyan Pince kóstolója a Budai Borszalonban, Márton napi borvacsora a Hellers étteremben Bodri Pincészettel avagy Lelovits kóstoló a Borkápolnában.

11.én pénteken este nagyon jónevű borászok borival töltehtünk el egy remek estét a Gellért Hotelben.

A hétvégén Szent Márton Újborfesztivál és Libator a Skanzenban Szentendrén.

Ha megnézném a borokat Sümegen, végigkóstolhatnám a Palota Pince borait is egy kellemes vacsora mellett szombat este. Ugyanekkor Villány felé járva a Polgár Pincénél lesz borvacsora és új bor köszöntő illetve szentelő vigalom.

 

Szólj hozzá!

Címkék: nap 2011 márton

Sajtfesztivál és Zacc

2011.10.22. 14:52 Matteo78

Szerda este egy két lépcsős kiruccanást vállaltunk be Bencéékkel: először is az Erzsébet térre mentünk, ahol a Sajtfesztivál oldalvizén kóstoltunk a Levendula Pincétől borokat. Olvasva, hogy Alsóörs környékéről jöttek, nagyon kíváncsian vártam, mennyire fog hasonlítani nagyapám Almádi lejtőin termett szőlőből készült boraira. Nos hát annyira nem savasak…, jó kis borok, különösen Bence barátom lelkesedett értük nagyon. Legjobban a Bíbor ízlett eddig. Kóstoltunk fehéret, rozét és vöröset is.

Este pedig egy számomra különleges helyen a Zacc Kávézóban kötöttünk ki, amely egy közösségi kávéház.  Azaz például nincsenek árak, hanem a végén a kedves vendég dönti el hogy mennyi adománnyal járul hozzá a hely működéséhez. Itt finom vörösbort kóstoltunk Vesztergombiéktól.

Szólj hozzá!

Megtisztelő meglepetés a borozunk.hu-nak

2011.10.03. 19:33 Matteo78

Nagy örömmel fedeztük föl mindannyian a HVG Bor Plusz különszámában, az ismerős kis képet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Örömteli megtiszteltetés ért bennünket, azaz mindenkit aki használja, olvassa az oldalt, hogy mi is bemutatásra kerültünk. Jól meglepődtünk, ugyanis nem tudtunk arról, hogy szerepelni fogunk. A kép mellett - ugyanis nem csak illusztráció voltunk - kiemelésre került a portál kóstolási rendszere, az objektivitás és a hét fokozatú értékelési skála.

A cikk, melynek címe: " Legyünk művelt borisszák" persze nem csak rólunk szól, hanem megjelenik a vinoport, a Művelt Alkoholista, a Borigo, a Pécsi borozó vagy éppen Albertgazda oldala is, mint lehetőség a borivás háttértudásának elmélyítésére. Végigolvasgatva a kiadványt, több tanulságos cikket, interjút olvastam, ha van egy kis időtök nézzetek bele. Nekem különösen érdekes volt a borász kooperációkról szóló összegzés.

 

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: hvg 2012 bor plusz

Őszi borkatalógusok IV. rész

2011.09.29. 21:12 Matteo78

Megérkezett tegnap a következő őszi boros katalógus, most a sokat mondó címmel jelentkező Auchan Töltse Szenvedéllyel c. újságja. Kicsit spórolós, egy képhez gyakran három-négy bort is hozzáírnak, de a pincészet legalább majd mindenhol megjelenik. Évjárat nem nagyon. A kép a cég honlapjáról van.

Tokaj rajongókat megszólíthatja a bőséges kínálat Hegyaljáról illetve külön oldalt szentelnek a rozé boroknak is. Nekem kevéssé tűnik akciósnak, inkább a szortimentet vonultatja föl.

Ami feltűnt az a Teleki borok új köntöse, illetve mindez mellett a régihez hasonló árfekvése.  Ha nem lenne itthon aszú bor, itt találnék kedvemre valót, egészen a Royal Tokaji 6 puttonyos aszúig. 

Liszt év révén felkeltette az érdeklődésemet a Liszt Szekszárdi Chateau Kajmándi Cuvée mindössze 1190-ért, illetve a Mesterünk Eszterbauertől nagy kedvenc. Van egy villányi portugieser sorozat is (Jekl, Gere Tamás, Tiffán Ede és Wunderlich), darabja ez ezres. Ez jó kis összekóstolásra adja magát.

Az értékelések alapján a borozunk.hu-n az alábbi borok a legkedveltebbek az újságban is megjelenők közül:

6 pontosak:

Eszterbauer Mesterünk

Takler Cabernet Franc

Feind Shiraz Prémium

5 pontosak:

Koch Cserszegi fűszeres

Thummerer Bertram Cuvée

Gere Portugieser

Egri Korona Borház Bikavér

Mészáros Cuveé

Bock Royal

Szólj hozzá!

Címkék: auchan 2011 borkatalógus

Orbán Pince a Borszalonban

2011.09.23. 21:54 Matteo78

Csütörtök este az Orbán Pince volt a Borszalon vendége. Gergely Balatonudvariból érkezett, a szüretelési időszakot le sem tudta volna tagadni. Bár a borokban sem volt hiba, de a körítés, amlyet mellé kaptunk az fenomenális volt. El is hangzott, hogy az alap az hogy legyen egy jó minőségi bor, de ez "csak" a belépő 50%, a másik 50% pedig a hozzá társuló sztori-mese-mítosz. Nos, mi ebből bőven kaptunk ízelítőt. Ha röviden kellene összefoglaljam akkor egy gyorsított szakmai stand-up-comedy volt, közben kóstolással. 

Szakmailag érdekes volt a 2010-es évjárat kapcsán borkezelési eljárások mögé látni: a hártyázás (must ülepítés) háttéréről sokat megtudtunk. Illetve a bukébor-hordósbor-vegyes bor hármasa mögé is beleshettünk.

A 2010-es borokról nem írnék sokat, de a 2009-es Brutal Pinot Gris mindenképpen megérdemli a kiemelést: 16,5% alkohol tartalmú, kései szüretelésű, száraz bor. Tényleg brutális, kell neki a dekantálás, a levegő, de nagyon meghálálja. Tényleg különleges, ahogy Orbán Gergely mondta: egy poharas bor. Bár bevallom nekem a második pohár jobban esett... A kóstolt borokat, ahogy ezt is, megtaláljátok a Borszalonban.

A borsor, ha kíváncsi vagy az értékelésekre:

Küvélet

Kaján

Pinot Grigio 

Kőtenger Chardonnay

Brutal Pinor Gris

A kép a pince honlapjáról való.

A Borszalon újra remek háttérmunkát végzett!

Szólj hozzá!

Címkék: orbán 2011 borszalon

Nyári rozé ajánló a nyárutóra

2011.09.20. 18:17 Matteo78

Miután a legjobbra értékelt borok közé egy sem került be a nyáron a rozék közül, adódott a kérdés, vajon milyenre értékeltük a kóstolt rozékat, van-e olyan, amelyet érdemes beszerezni a szeptemberi nyárra.

Nos a következő borok kaptak legalább egyszer 5 pontos értékelést:

Simon Rozé Cuvée 2010

"Két változatát is próbáltuk, nekem egyik sem nyerte el tetszésemet, mindkettő nagyon savas, cserébe aromái alig érezhetőek. Fröccsbor, ahogy a borász is felcímkézte. "

 

St Andrea Rosé

 

CousinVin Szívesen Kékfrankos Rosé 2010

"Illata nem túl intenzív, de íze kellemes. Könnyű nyári bor, meglepően hosszú utóízzel."

Nagy Shiraz Rozé 2010

"Az utóbbi idő legjobb rose bora. Csak ajánlani tudom. "

A kép innen való.

Szólj hozzá!

Formálisan véget ért a nyár...

2011.09.18. 13:10 Matteo78

Formálisan véget ért a nyár, bár szerencsére csak formálisan. Igaz a szőlő lassan elviselne egy kis esőt, hogy duzzadjanak a szemek. A borozunk.hu-ra általatok felvitt  kóstolások közül a következő borok kapták a legmagasabb - hetes - értékeléseket. Egyik sem 2010-es tétel, s ami még meglepő, hogy a nyár kedvenceinek mondott rozék közül egy sem szerepel a listán.

Talán érdemes lehet a borkereskedéseket megnézni, illetve a pincékkel fölvenni a kapcsolatot, hátha még beszerezhető némelyik. Minden pincétől egy bort tettünk a listára, egy-egy értékelést is kiemeltünk hozzá. 

Takler Szekszárdi Shiraz Reserve 2008

"Nagyon jó bor, de megkérik az árát"

Ikon Cabernet Franc 2008

"Ez a bor leszámol a szokásos konvenciókkal, miszerint a Balaton a fehér borok vidéke! Ez a bor méltán szolgál rá pincészet nevére, és valóban egy ikon bornak tekinthető. A bor válogatott fajtából, erős hozamkorlát mellett készült, így biztosított a kiváló bor. A bor színe is impresszív, mélyvörös, már már fekete színmaggal rendelkezik. erős zamatokkal és telt, teljes savakkal rendelkezik. A bor nagyban hajaz a már kóstolt syrah-ra színben és teltségben. A teltség ellenére mégsem jellemzik erős alkoholok. Kiváló bor, mindenkinek tudom ajánlani aki a komolyabb, testesebb borokat szereti!"

Heimann Cabernet Franc 2008

"A Heimann pincészet több borát is sikerült már megkóstolnom, így a pincészet ismeretében nyugodtan ajánlom mindenkinek ezt a cabernet franct is. A bor rendkívül sötét színű és igen karakteres, jellegzetes zamatokkal és aromákkal rendelkezik. Erőteljesen savas, de nagyon szépen és nem bántóan savas. Ízében érezhetőek a fekete gyümölcsök (szeder, ribizli), illetve a cseresznye is. Nagyon finom és igazán kiemelkedő bor az egyik legjobb szekszárdi pincészetből. Mindenkinek csak bátran tudom ajánlani aki szereti a testes, de zamatos borokat!"

Figula Olaszrizling 2008

"Illata is kellemes, de íze zseniális, az összes fajtajelleggel, harmonikus sav-aroma-alkohol egyensúllyal."

Tóth Kékfrankos-Merlot Barique 2009

" :-) Nagyon finom... "

Rekas Medvetánc 2009

"Ez az első bor amit a Recas-tól kóstoltam. Korrekt tétel nagyon. Szépen elkortyolgatható. Minden ott van benne ami egy nagy borhoz kell, de ami igazán tetszett az az, hogy mégsem tolakodó, mégsem vár el túl sokat tőlem. Szóval könnnyű fogyasztani, egyszerűen itatja magát. És ez a lényeg!"

Simon Barbár 2006

Losonci Mocus 2009

"bíborkadarka"

Vayi Cuvee 2009

"Egy aszú és egy fordítás házasítása, tartályos erjesztés, csupa körte, abszolút kedvenc!"

A kép innen való.

Szólj hozzá!

Címkék: visszatekintés nyár 2011

Borkóstolás a CousinVinnel a Budai Borszalonban

2011.09.08. 11:00 e.bence

2011. augusztus 31-én megtartottuk első közös borkóstolásunkat a Budai Borszalonnal. A terv az volt, hogy közösen propagáljuk, és talán így a nyári szünetek és szabadságok ellenére összejön az optimális 20-25 fős létszám. Az összefogás eredményes volt, este 7-kor már telve volt a borszalon előtti kis udvar.

 

A borkóstoló elsődleges célja az volt, hogy az érdeklődők megkóstolhassák a CousinVin fiatal borászcsapat idei, bemutatkozó borait. Ahogy nálunk is látható (itt) 3 borral indítottak idén:

Nem voltak egyszerű helyzetben, a 2010-es évjárat azért sok borászt megdolgoztatott. A borozunk.hu-s értékelések alapján a hármas jelenlegi egyértelmű győztese a kékfrankos rosé. Kíváncsian várjuk, hogy vajon ilyen határozott indítás után, milyen borokat készítenek a következő években. Mi mindenképpen figyelni fogjuk őket! 

Izgalmas volt hallgatni a fiúkat. Ketten vettek részt a csapatból, Orosz Csaba és Kulbert Gábor. A palackozástól a címkék készítéséig sok kulisszatitokba beavattak minket. A címkék designja egyébként több résztvevő figyelmét felkeltette!

Kimondottan érdekes volt a borozunk.hu és a CousinVin fiatalos borokkal és bormarketinggel kapcsolatos látásmódját egyeztetni, élveztük nagyon az eszmecserét és a közös ötletelést, útkeresést!

A kóstolt borok közül a CousinVin borok mellett Bősz Adrián 2008-as Szekszárdi Kékfrankosát tartjuk még mindenképpen említésre méltónak. Cousinék borával szemben jelentős forral indult és nagyon izgalmas tételnek tartottuk.

A házigazda szerepében a Budai Borszalon megint nagyon jó partnernek tűnt - ahogy már megszoktuk a kedves hölgykoszorútól! :)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kóstolás cousinvin budai borszalon

Őszi borkatalógusok III. rész + ráadás!

2011.09.06. 22:01 Matteo78

 Mielőtt a harmadik katalógusnak nehezen nevezhető összegzés, egész pontosan "Borválaszték a Corában" címet viselő anyag elém került érdekes eszmecserét olvastam az egyik blog hozzászólásaiban, amely azt az édekes kérdést feszegette, hogy vajon lehet-e normális bort vásárolni a hipermarketekben. Elgondolkoztató és messzire vezető ez a kérdés, hiszen ezek, és gyakran más "közértek" vagy akár bor boltok sem feltétlen az optimális körülmények között tartják a boraikat.  

Ugyanakkor sokan a bevásárlás során (amely szintén érdekes hogy milyen minőségben és kiknek termelve a profitit történik) kerülnek a borok közelébe, s vesznek egy-két palack bort. Sőt a mennyiségeket figyelembe véve nem kizárt hogy több bor fogy el hiperekben, mint optimális körülmények között. S ez az, ami miatt foglalkozni kell ezekkel a lehetőségekkel:sokan így kerülnek kapcslatba a borral, s bizony nem hátrány, ha némi háttérinformációval felvértezve indulnak útnak.  

A Cora négy fiatal borász borait kínálja kiemelten: Bolyki János, Babits László,Kiss Gábor és ifjabb Figula Mihály. Bolykitól az Indián Nyár az egyik, amelyiket kipróbálnék, míg a Figula Olaszrizling az egyik nagy kedvencemként nem maradna ki. Ebben az ajánlóban sem szereplnek évszámok....

És mi a ráadás?

A Savoya Parkban a Somogyi Pince szeptember 5-10 között kínálja 25% kedvezménnyel a borait. Róluk azt kell tudni, hogy csak saját hálózatban értékesítenek borokat, amelyeket a pécsi illetve a villányi szőlőikből készítenek. Szóval ha szakembertől és szakboltból választanál jó áron néhány bort, itt a jó alkalom.

Szólj hozzá!

Címkék: cora katalógus somogyi 2011

Budafoki borfesztivál

2011.09.06. 13:14 Juhat

Már évek óta figyelemmel kísérjük a budafoki eseményeket. Mivel a város neve összeforrt a bor és pezsgőkészítéssel, nem csoda, hogy a Budafoki borfesztivál kedvelt célpont lett. Ez ugyanis a legközelebbi hely, ahol authentikus környezetben bort kóstolhatunk. A következő ilyen hely pedig Etyek. 

Hatalmas lelkesedéssel vetettük bele magunkat a forgatagba. Máté készült, már a kezében volt a térkép. Az volt a tervünk, hogy a térképen megjelölt pincéket járjuk körül, elmerészkedünk a legtávolabbiakhoz is. Ez sok sétával járt, viszont bíztunk benne, hogy élményekkel és beszélgetésekkel gazdagon mehetünk haza. Olyan 6-8 pincénél jártunk. 

A borokról teljesen vegyes volt a véleményünk. Kóstoltunk finom, korrekt, fajta jellegnek megfelelő borokat. Ennek örültünk. Viszont rengeteg rossz, hibás és értékelhetetlen is akadt a sorban. Talán legközelebb az oroszlános udvarban maradunk. Úgy tűnik kár volt elmerészkedni a pincékig. A legtöbb legalábbis csalódást okozott. 

Személyes tapasztalatom a következő: bitangul érződik, hogy Budafokon éppen átalakul minden. Hiába tradicionális a borkészítés, a szőlőket mára beépítették. A csodás és óriási pincék viszont megmaradtak. Nem csoda, hogy az ország minden borvidékéről vett itt már pincét egy-két borászat. Lehet kóstolni szekszárdi, villányi és más borokat is. Továbbá az elmúlt 40 év is érződik. Van néhány döcögősen működő nagy pince - egyiknek épp az elmúlt hetekben hívták vissza az összes borát a polcokról. Megy a pancsolás. Szerencsére ez csak a negatív példa. Az viszont biztos, hogy látogatóként is érződik Budafok átalakulása. Kíváncsian várjuk mi lesz a vége a folyamatnak!

 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: borfesztivál bor 2011 budafok borozunk.hu borozunk

Őszi borkatalógusok II. rész

2011.09.02. 18:53 Matteo78

Mint várható volt,az első katalógust hamarosan követte a második is. Rögvest kiderült, hogy nem olyan vaskos mint a korábban bemutatott gyűjtemény, s ha lehet így fogalmazni, kevésbé felhasználóbarát is. Több helyen nemhogy évszám, de még a pincészet sem derül ki a bor leírásából. Azért bízom benne, hogy a legtöbb borivónál, mint nálunk is, ezek azért fontos szempontok.

Összegyűjtöttük, hogy mely borok azok amelyek fent vannak a borozunk.hu-n és a Tesco borkakalógus 2011-ben is, sőt értékelve is voltak. Ez alapján elég erős mezőnyt gyűjtött be az áruházlánc. Részletek itt, de azért az évszámokat ellenőrizzétek!

A képet az áruház online oldaláról vettük.

Átnézve a katalógust, a balatoni borok közül a Figula Olaszrizling az egyik kedvenc, 21%-os kedvezménnyel, szinte Áfa mentesen kapható :-), 1349 Ft-ért. Az Egri Korona Borház kései szüretelésű borairól is szép emlékeink vannak, megállja a helyét egy-egy ünnepi ebéd végén is akár.

Tokaji borokból is van választék, Degenfeld Muscat Lunelje nagyon szimpatikus, lehet kipróbálom.

Ha valaki villányi rosé összekóstolást tartana ebben a kellemes kései nyárban 20-50% közötti kedvezménnyel vehet több tételt.      

Ha vörösborok közül Heimann Boromissza az egyik amit megpróbálnék, 20% kedvezménnyel 1389 Ft. A Teleki Pincészet klasszikus borai itt 649-799 Ft közötti áron kaphatóak. A nagy vörösborok közül Gere Kopár 10% engedménnyel csábít, de a Bock Royal Cuvée 47%-os kedvezménnyel 2999 Ft-ért nagyon jónak tűnik.

Van lehetőség még kartonos vásárlásra: egy Bock és egy Günzer válogatást vehetünk meg. Illetve négy pincészet borai 30%-os kedvezménnyel kaphatóak. 

Az értékeléseitek alapján a borozunk.hu oldalon a következő borok vannak a legnagyobbra tartva:

Heimann Boromissza

Gere Portugieser

Juhász Paptag Rosé Cuvée

Gere Kopár

Takler Cabernet Franc

Gere Cabernet Sauvignon

Figula Olaszrizling

Szólj hozzá!

Címkék: tesco katalógus 2011

Őszi borkatalógusok I. rész

2011.08.31. 09:38 Matteo78

Elkezdődött a szüret, itt az ideje a készletek kiforgatásának, azaz kezdődnek a boltokban a jobbnál-jobb lehetőségeket ígérő bor válogatások, akciók. A borozunk.hu oldalon összeszedtük, hogy az elsőként hozzánk megérkezett újság boraiból (Spar csoport, a kép is az oldalukról van), melyeket kóstoltátok már. Ezt itt találjátok, talán segít eligazodni a választásban.

A múlt hetek illetve a következő néhány nap is több támadást rejt a borhűtőnk ellen, így igyekeztem végignézni, hogy a kedvenceim közül megjelenik-e valami illetve van-e olyan újdonság esetleg árfekvésű tétel, amely nagyon érdekelne.

Mostanában ritkábban iszok Teleki borokat, de néhány barátom biztosan föl fog tankolni a 3 darabtól igen jó áron (599 Ft) kínált nedűből. Bockék Villányi Portugiesere is jó vételnek tűnik 2 darabnál 1000 Ft alatt. A Royal Tokajitól Áts Cuvée az egyik, amiből igyekszem beszerezni legalább egy palackkal. Az alapján, amennyire a legutóbbi boruk ízlett, lehet hogy érdemes lenne rögtön többet is venni. 

Az egri borok közül az Indián Nyár az, amelyről már többet olvastam a borozunk.hu-n, és 1390-et meg fogok rá kockáztatni szerintem.  A Pannon borrégióból ha lenne Eszterbauer Mesterünk, az instant get lenne nálam, de a Pinceátlaggal is barátkozom. Szintén nagyon csábító a Bock Villányi Imperium Cuvée is.

Jó élmény volt szembesülni vele, hogy sok bor már fent van a borozunk.hu-n és sokról van fönt vélemény és értékelés is. Ugyanakkor látszik az is, hogy még sok kaland áll előttünk, mire akár csak ennek a kiadványnak a borai felkerülnek. Kóstoljatok ti is és tartsátok nyilván illetve osszátok meg az értékeléseiteket nálunk is. Jó borozást!

A borozunk.hu közössége az alábbi borokat találta legjobbnak az akcióban részt vevő borok közül:

Takler Trió

Simon Szürkebarát

Feind Irsai Olivér

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ősz spar katalógus 2011

Borozunk.hu borkóstoló a Budai Borszalonban, CousinVin

2011.08.28. 22:28 Matteo78

Szerdán augusztus 31.én közösen búcsúztatjuk a nyarat és kezdjük az őszt a Budai Borszalonban Sopron legfiatalabb borászatával a CousinVinnel. A borozunk.hu-n belül fontosnak tartjuk, hogy megismerjünk minél több borászatot, bor készítési filozófiát és nem utolsó sorban bort. Kimondottan szeretjük, ha emberléptékű, megszólítható egy-egy bemutatkozó pince. Ebbe a sorba remekül illenek "kuzinék", akik három saját bort hoznak nekünk s ezeket párban mérjük össze más borvidékek hasonló boraival. Jönnek ők is, így a boraik mellett mesélnek majd magukról, arról hogy mit miért és hogyan csinálnak.

Az előzetes kóstolás alapján a fehérborukat, a Mosolygóst,amely Zöld Velteliniből készült, nagyon eltalálták, szerintem már csak emiatt is érdemes lehet eljönni és kóstolni.

Ha eljönnétek, érdeklődéseteket jelezhetitek az esemény oldalán, de jelentkezni közvetlenül a Budai Borszalonnál kell előre! Mivel a helyek várhatóan gyorsan betelnek, gyorsan jelentkezzetek. Íme a telefonszám és e-mailcím, ahol megtehetitek:

Telefon: (+36)1 209 4115 / 06 30 828 4789
E-mail: info@budaiborszalon.hu

Találkozzunk szerda este 19:00-kor!

Szólj hozzá!

Címkék: kóstoló budai borszalon cousinvin

Egri vizit

2011.08.22. 16:29 Matteo78

 A sümegi kirándulás után, civilben, családosan Eger felé vettük az irányt. Szekszárd lett volna a tervezett célállomás, de meglepően nem sikerült ott elfogadható opciókat találni. Szerettük volna, ha egy helyen tudunk lenni: apartman vagy bérelt ház, ez még megoldható lett volna. 6-8 felnőttnek borkóstolást szervezni, esetleg vacsora+bor kombinációt, ezt már nem tudtuk megoldani. Nem beszélve az olyan freestyle borozásról, amit mondjuk a Szépasszonyvölgyben meg lehet ejteni. Ha tapasztalatotok, kérem osszátok meg velünk, hátha eljutunk Szekszárdra.

A Szépasszonyvölgy önmagában sem rossz, bár elég meglepő, hogy több pincében már nem volt kiszolgálás, amikor a kiülőik még tele voltak vendéggel. Viszont két helyen remek kiszolgálást kaptunk, nem csak bort, hanem életérzést is, hogy oda feltétlen visszamegyek, visszamegyünk. Részletek itt.

Szombaton a Szalajka völgy után Simon Úr pincéjét kerestük föl. Itt is minden igényt kielégítően fogadtak bennünket, és nem csak a borok és a körítés volt zseniális, hanem a beszélgetés is. Részletek itt.

Szólj hozzá!