HTML

borozunk.hu

A borozunk.hu egy közösségi oldal, melynek célja, hogy felületet teremtsen a borokkal kapcsolatos élmények és tapasztalatok megosztására - mind fogyasztóként, mind készítőnként. A borozunk.blog.hu a borozunk.hu közösség programjainak, eseményeinek lenyomata.

Friss topikok

Tokaj - Szent Tamás - kövek

2012.05.01. 23:26 Matteo78

Tokaji káprázatos kirándulásunk első állomásán a Szent Tamás birtok boraival ismerkedhettünk ifjabb Szepsy István tolmácsolásában. Már az előkészítés is zseniális volt: ezután csak borász interjú elolvasása után szabadna egy pincét meglátogatni... Istvánt igy ismeretlenül is ismerősként köszönthettük. Ebben is megkérdőjelezhetetlen volt szervezőnk és vezetőnk Hédi szerepe, amiért újracsak köszönet neki.

No de vissza a pincéhez. A környezet, a külcsín mindent igényt kielégítő, s ehhez párosul egy hasonló belbecs. Nagyon tanulságos volt a hallgatni az építkezést, amely Mádon folyik. Egyrészt "kicsiben" a Szent Tamáson belül, másrészt pedig nagyban a Első Mádi Borház keretein belül, amely sokak összefogására is alkalmas. Ez utóbbi összefoghatja a minőségi termelőket -  ha jól emlékszem 7-8 tonna/ha terméskorlátozással - és nagy daraszámban jelenhet meg a piacon, saját palackban.

No és ne felejtkezzünk meg a borokról sem. Régóta érdekel, hogy a termőföld/altalaj jellegzetességeit hogyan lehet megtanulni felismerni a borban. Az ebben való elmélyedésre a Szent Tamás kóstolója igencsak megfelelő volt. Zseniálisak a cimkék a palackokon, amelyek vizuálisan megmutatják, hogy milyen a releváns kőzet. Egy a pincészet oldaláról vett példa álljon itt:

 

 A 2011-es év száraz tételei megmutatták, azaz  Percze, a Birsalmás, a Nyulászó vagy a Középhegy, az egyes talajok közötti különbségeket. Tanulságos volt, nekem az agyagos jelentett érdekes módon nagy élményt. És a délelött zárásaként megkóstoltunk két édes tételt, majdnem szamorodnikat 3909-et 2010-ből és 2009-ből. Óriási volt a különbség, hogy  két egyensúlyos borban a 10-esben mennyivel több cukor kellett a savak ellentartására,mint a talán egy fokkal elegánsabb 2009-es bornál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr704483249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása