HTML

borozunk.hu

A borozunk.hu egy közösségi oldal, melynek célja, hogy felületet teremtsen a borokkal kapcsolatos élmények és tapasztalatok megosztására - mind fogyasztóként, mind készítőnként. A borozunk.blog.hu a borozunk.hu közösség programjainak, eseményeinek lenyomata.

Friss topikok

Határok borok között

2011.07.05. 23:14 Matteo78

 Az elmúlt hetekben többször alkalmam nyílt külhoni borokat kóstolni. Ehhez kapcsolódóan merült föl bennem, a sokakban már biztosan felmerült kérdés:  No és ebből mit tesz közzé a borozunk.hu-n...

 

Az utóbbi időszakban többször is lehetőségem volt más országok borait megkóstolni, leginkább abból az apropóból, hogy jártam/valaki járt ott és hozott. Ez újra megmozgatta bennem a kérdést, amely már sokszor előkerült egy palack bor mellett. Mennyire "honfi" dolog külhoni borokat inni, a remek hazai felhozatal mellett? Vagy érthető az hogy az üzleteket ellepik a különféle nációjú borok, a legolcsóbbaktól néha az egészen drágákig, s sokan inkább ezek közül választanak? És persze ezeket a valódi életre konvertálva: milyen bort igyak/vegyek?

Az én válaszom, hogy amikor tehetem magyar bort iszom, mert finomnak tartom, a helyit kell inni elvet vallom és az a néhány forint legalább a hazai borászokhoz kerüljön. Ha külföldre megyek, igyekszem a helyi jellegzetes ital inni, és ha ez bor, nem fintorgok…. Idehaza nehéz megítélni, hogy vajon attól hogy bordeaux vagy porto szerepel a palackon az vajon az ára fedi-e a minőséget. Persze külföldön sem egyszerű, legutóbb Itáliában szembesültem vele, hogy mennyire nehéz választani, halvány emlékek alapján: cannonau-t ittunk az egyik vacsorához, s bár nem volt rossz, de nem volt az mindent vivő. Bővítendő az ismereteimet hoztam három shyrah-t Sziciliából három árszintről, hogy összekóstoljuk valamikor ezeket. Esetleg néhány magyarral (például egyik kedvencem Bock Borászattól) párba állítva. 

Különösen izgalmassá tette ezt a kérdést, amikor a borozunk.hu borvidékeiről gondolkoztunk. Viszonylag hamar eljutottunk oda, hogy első körben a magyar borokkal akarunk foglalkozni, ezt isszuk mi is a leggyakrabban, illetve átlátható mennyiségűnek tűnt a borvidékek száma. De nagyon hamar szembesültünk egy egyszerű kérdéssel: minek és hova számít például egy Arad-hegyaljai bor?

Ti hova tennétek? Magyar? Hazai? Kárpát-medencei? Erdélyi? Netán romániai?

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi magyar bor

A bejegyzés trackback címe:

https://borozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr123042961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása