Az elmúlt hetekben többször alkalmam nyílt külhoni borokat kóstolni. Ehhez kapcsolódóan merült föl bennem, a sokakban már biztosan felmerült kérdés: No és ebből mit tesz közzé a borozunk.hu-n...
Az utóbbi időszakban többször is lehetőségem volt más országok borait megkóstolni, leginkább abból az apropóból, hogy jártam/valaki járt ott és hozott. Ez újra megmozgatta bennem a kérdést, amely már sokszor előkerült egy palack bor mellett. Mennyire "honfi" dolog külhoni borokat inni, a remek hazai felhozatal mellett? Vagy érthető az hogy az üzleteket ellepik a különféle nációjú borok, a legolcsóbbaktól néha az egészen drágákig, s sokan inkább ezek közül választanak? És persze ezeket a valódi életre konvertálva: milyen bort igyak/vegyek?
Az én válaszom, hogy amikor tehetem magyar bort iszom, mert finomnak tartom, a helyit kell inni elvet vallom és az a néhány forint legalább a hazai borászokhoz kerüljön. Ha külföldre megyek, igyekszem a helyi jellegzetes ital inni, és ha ez bor, nem fintorgok…. Idehaza nehéz megítélni, hogy vajon attól hogy bordeaux vagy porto szerepel a palackon az vajon az ára fedi-e a minőséget. Persze külföldön sem egyszerű, legutóbb Itáliában szembesültem vele, hogy mennyire nehéz választani, halvány emlékek alapján: cannonau-t ittunk az egyik vacsorához, s bár nem volt rossz, de nem volt az mindent vivő. Bővítendő az ismereteimet hoztam három shyrah-t Sziciliából három árszintről, hogy összekóstoljuk valamikor ezeket. Esetleg néhány magyarral (például egyik kedvencem Bock Borászattól) párba állítva.
Különösen izgalmassá tette ezt a kérdést, amikor a borozunk.hu borvidékeiről gondolkoztunk. Viszonylag hamar eljutottunk oda, hogy első körben a magyar borokkal akarunk foglalkozni, ezt isszuk mi is a leggyakrabban, illetve átlátható mennyiségűnek tűnt a borvidékek száma. De nagyon hamar szembesültünk egy egyszerű kérdéssel: minek és hova számít például egy Arad-hegyaljai bor?
Ti hova tennétek? Magyar? Hazai? Kárpát-medencei? Erdélyi? Netán romániai?