HTML

borozunk.hu

A borozunk.hu egy közösségi oldal, melynek célja, hogy felületet teremtsen a borokkal kapcsolatos élmények és tapasztalatok megosztására - mind fogyasztóként, mind készítőnként. A borozunk.blog.hu a borozunk.hu közösség programjainak, eseményeinek lenyomata.

Friss topikok

Balatonfelvidéki borok a Malomban és a tűz mellett

2012.04.06. 14:16 Matteo78

Tegnap délután remek társaságban kóstolhattuk végig a Balatonfelvidék illetve néhány dél-balatoni termelő borait a Balaton Borgaléria szakértő tálalásában. A helyszín a Malom kávézó volt, amely közös terveink egyik helyszíne lehet a közeljövőben. Roséktól indultunk, ezekre nem vesztegetném a szót, viszont a fehérek között hatunk egybehangzó véleménye alapján is találtunk néhány gyöngyszemet, amelyet érdemes lehet másnak is kipróbálni. Istvándy Gergő 2011-es olaszrizlingje nagyon meggyőző volt: meglepően virág domináns illat és íz, amely mellett az olaszrizling jegyei is megjelennek. Aki szereti a könnyű borokat, annak érdemes lesz ezt kipróbálnia. Balatoni Fehér névvel is lehet vele találkozni. A chardonnay nekem nem nagy kedvecem, de a Söptei Chardonnay 2011 hordóminta engem is teljesen lenyűgözött. Meglepően szép testes, izgalmas lesz pár év múlva újrakóstolni.

Ez volt az egyik tétel, amelyet magammal vittem estére, hogy a fiúknak is megmutassam a tábortűz (kép innen) mellett. Estére a Figula Olaszrizling 2011 is kinyílt, délután a bontás után még nagyon kénes volt az illata. Nekem a nap meglepetése Bujdosó Sirály 2008 volt. A Merlotról sokszor mondják, hogy cuvée bor, de itt önállóan is szépen megállja a helyét. Kellemesen epres íze mellett az alkohol és a savak nagyon szépen tartják az egyensúlyt egymással.

A nap legizgalmasabb borának meglepő módon egy kései szüretelésű olaszrizlinget a Villa Tolnay Novemberi Szüret 2006-ot választottunk egyöntetűen. Az olaszrizlingből a szedés időzítésével akár öt féle bort is készíthetünk (lásd itt). Illatában hozta ez elvárt, kései szüretre jellemző stílust. A meglepetés az ízben érkezett: nem az édessége dominált, hanem mellette megjelent az olaszrizling mandulássága és a Csobánc ásványossága. Nagy élmény volt mindannyiunknak.

Ha jól gondolom a fenti borok is kótstolhatóak lesznek a Balatoni Borok Fesztiválján májusban.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borozunk.blog.hu/api/trackback/id/tr324367856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

italosztály 2012.04.07. 13:50:05

"A Merlotról sokszor mondják, hogy cuvée bor, de itt önállóan is szépen megállja a helyét."

ilyen volt még nálam Tóth István 2004-es Merlot-ja. 1500 körül kapni, bőven megéri az árát.
süti beállítások módosítása